Μονοκατοικία στη Νάουσα της Πάρου | Αρχιτεκτονικό γραφείο

Μονοκατοικία στη Νάουσα της Πάρου | Αρχιτεκτονικό γραφείο

Μονοκατοικία στη Νάουσα της Πάρου | Αρχιτεκτονικό γραφείο Η CK Development ανέλαβε το σχεδιασμό και την κατασκευή της μονοκατοικίας στη Νάουσα της Πάρου Η CK Development ανέλαβε το σχεδιασμό και την κατασκευή της μονοκατοικίας στη Νάουσα της Πάρου Η CK Development ανέλαβε το σχεδιασμό και την κατασκευή της μονοκατοικίας στη Νάουσα της Πάρου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πρωτόρια Πάρου
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Ιδιώτης
ΤΥΠΟΣ
Κατοικία
ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μελέτη
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
130 τμ

Στην παρούσα αρχιτεκτονική μελέτη επιλέγεται η λύση του ενιαίου κτιριακού όγκου η οποία κατ’ αρχήν καλύπτει λειτουργικά τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Διαμορφώνεται µια προνομιούχα κατοικία ενός επιπέδου µε πρόσβαση από την νότια πλευρά. Η κύρια όψη προσανατολίζεται στην ανατολική πλευρά που έχει θέα προς το λιμάνι της Νάουσας. Η κατοικία τοποθετείται στο πίσω – δυτικό τμήμα του αγροτεμαχίου όπου βρίσκεται και το υψηλότερο σημείο του γηπέδου και έτσι επιτυγχάνεται η βέλτιστη και ανεμπόδιστη θέα.

Η κατοικία στεγάζει 3 υπνοδωμάτια, ένα μεγάλο σαλόνι, κουζίνα και μικρό αποθηκευτικό χώρο. Βασική επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία ιδιωτικότητας για κάθε δωμάτιο στοιχείο το οποίο επιτυγχάνεται με τη ύπαρξη ιδιωτικών λουτρών και αυτόνομου αύλειου χώρου.

Ο συνολικός σχεδιασμός προσβλέπει στην ιδέα της αργής, χαλαρής θερινής ζωής και ενθαρρύνει τη συνετή σύνδεση με την οικογένεια, τους φίλους και την φύση. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κατοικίας που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαμβάνουν τον περιβάλλοντα χώρο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Για αυτό τον λόγο απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να φιλτραριστεί ένταση των φυσικών στοιχείων παρέχοντας σκιά και προστασία στους εξωτερικούς χώρους της αυλής. Εμπνευσμένοι από την ταπεινή πολυπλοκότητα του παραδοσιακού νησιωτικού νησιού, ο ενιαίος όγκος διασπάται σε μικρότερους παραδοσιακούς ασβεστωμένους όγκους. Επίκεντρο της σύνθεσης αποτελεί η ιδέα της αυλής γύρω από την οποία διαμορφώνεται η κατοικία που καλύπτεται από μια εκτεταμένη αλλά ελαφριά πέργκολα καστανιάς.

Αυτή η αυλή γίνεται το επίκεντρο του σπιτιού, συνδέεται απρόσκοπτα με το σαλόνι και τον χώρο της κουζίνας και κοιτάζει πάνω από το στοιχείο νερού έχοντας θέα στο λιμάνι της Νάουσας.

Το δώμα είναι επίπεδο με συμπαγή στηθαία τα οποία κατά την τοπική παράδοση διαμορφώνονται με πάχος 0.40 εκ και ύψος 0.30 ως 0.80 εκ. Οι λιθοδομές είναι αρμολογημένες η μη, ανάλογα με την θέση τους.

Κλειδί για τον χαρακτήρα του σπιτιού είναι η παλέτα παραδοσιακών υλικών όπως ο λευκός σοβάς η πέτρα και το ξύλο που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται με σύγχρονες τεχνικές για τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής σύνθεσης που γεφυρώνει την κληρονομιά και την τοποθεσία με τη σύγχρονη ζωή.